+36 72 212 906 standkiado@t-online.hu

KÉRDÉSEK, AMELYEKET GYAKRAN FELTETTEK A BESZÉLGETÉSEK ELŐTT

 

“Igazolás”

Egykoron, amikor a Magyar Rádió számára készültek a riportok, az interjúk, szinte minden alkalommal “napirenden volt” az újdonsült beszélgetőpartner első kérdése: “Miket fog tőlem kérdezni?”

Sajnos soha nem tudtam konkrét válasszal kielégíteni a kíváncsiságot, ugyanis nem szoktam előre készülni kérdésekkel. Nagyjából persze körvonalazódott bennem, hogy miről fogunk beszélgetni, de mindig a spontaneitásra törekedtem. És arra, hogy a partnerem ne unatkozzon a beszélgetés alatt.

Ezeknek az alapelveknek az “igazolására” feltettem néhány régi interjút tájékozódás céljából.

"Állítsa most le a magnetofont" – kérte Ruttkai Éva

Ruttkai Éva színésznőként és nőként is irigyelt sztár volt, hiszen férje előbb Gábor Miklós, a kor egyik legsármosabb színésze volt, majd beleszeretett Latinovits Zoltánba, akivel a férfi haláláig együtt élt. Kettejük szerelme filmtörténeti legenda, máig megismételhetetlen és megmásíthatatlan. Ebben a beszélgetésben azt boncolgatjuk, hogy a Kossuth-díjas művésznő miért szorul rá, hogy haknizzon.

"Megteheti, hogy ilyet kérdez" – állapította meg Aradszky László

1966-ban a Magyar Rádió Made in Hungary hangversenyét az Isten véled édes Piroskám című versenydallal megnyerte. Röviddel később ezzel a koronggal lett a magyar hanglemezgyártás történetének első aranylemezes énekese. Két hónap leforgása után a második is, hiszen a Lovas–S. Nagy (Pókháló az ablakon…) dallal elérte a több mint százezres példányszámot. Az 1967-es fesztiválon az Annál az első ügyetlen csóknál (dalszerzők: Dobos Attila és Szenes Iván) című dallal a második helyezést érte el, előadói díjat nyert és a táncdalfesztiválok első aranylemezese is lehetett. Volt egy hosszabb időszak, amikor eltűnt a nyilvánosság elől. Beszélgetésünkben ezek az évek is szóba kerültek.

"Mindjárt Cyrano-t mondok" – fenyegetett Kabos László

Nélküle nem létezett Vidám Színpad. Magánszámaival járta az országot és a nagyvilág magyarok lakta városait, a vöröshajú kis Kabos fellépése mindenütt teltházakat vonzott. Külsejét is kipécéző öniróniája, jellegzetes kikacsintása a közönségre és gyakran alkalmazott színészi fortélya: a tréfáiba belenevetés – mintha már ő sem bírná ki kacagás nélkül – nem maradt hatástalan a rekeszizmokra.

"Ki vagy te?" – kérdezte Kovács Gyula (Mr. Dob) csodálkozva

Kovács Gyula korának legismertebb, legvirtuózabb, legkeresettebb dzsesszdobosa volt. A magyar dzsesszélet összes legendás alakjával játszott együtt. A háború utáni évtizedek Budapestjének dobos sztárja volt. Tanulmányai közben és után autodidaktaként szerzett Európa-szinten is egyedülálló technikai képzettséget mint jazz dobos és ritmikai szakember.

"Ha betalálnak az fáj" – vallotta meg Görbe Nóra

Édesapja a Kossuth-díjas Görbe János volt, de rá mégis a Linda népszerű magyar televíziós filmsorozat kapcsán emlékezünk. A nyomozólány különféle bűntényekbe botlik: képrablás, maffia ügy, sorozatgyilkosság, ám az élelmes, harcias és okos lány mind felderíti ezeket. A rejtélyes bűnügyek mellett a hangulatot fokozta Linda lenyűgöző taekwondo-tudása. A sorozaton újabb és újabb generációk nőnek föl, kedveltsége továbbra is töretlen.

"Ez egy intim műfaj" – "súgta" Katona Klári

Katona Klári volt az első női előadó, akinek a magyar könnyűzene négy nagy emblematikus énekesnője – Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta és Harangozó Teri – után önálló nagylemeze jelent meg Magyarországon. Ebben a beszélgetésben titkokat oszt meg velünk: többek között arról, hogy egy lemezfelvételnél miért kell lekapcsolni a világítást.

"Megeszem ezt a számológépet" - kiáltotta Pataki Ferenc fejszámoló

Különleges képessége már 3-4 éves korában megmutatkozott. Bár eredeti foglalkozása kalapos, az ötvenes években az egész ország fejszámoló művészként ismerte és szerette meg. Fejben többjegyű számok összeszorzását végezte közönség előtt, olyan előadóművészként volt közismert, aki a tudást humorral ötvözve adta elő.

Kitűzés a Pinteresten

Megosztom